fbpx

6 tips voor het maken van mooie food foto’s

Wist je dat eten net even wat lekkerder smaakt als je er eerst een foto van hebt gemaakt? Nee, we verzinnen dit niet. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het uitstellen van eten zorgt voor een positieve smaakbeleving. Mocht je nog geen foto’s maken van jouw eten dan is dit het moment om ermee te beginnen. Want met de tips van foodbloggers, fotografen en influencers maak jij ook mooie food foto’s. Lees hieronder alle tips.

The Blueberry Amersfoort lunchroom

@ROBINJOSHUA4

Heb je food foto’s weleens goed bekeken? Dan is je vast iets opgevallen? Veel foto’s worden namelijk van boven (top shot) gemaakt. Dit levert vaak een mooi plaatje op. Ideaal als je alles wat op de tafel staat wil fotograferen.

Eet je bijvoorbeeld pancakes met meerdere laagjes, dan is het juist weer mooi om een foto van de voorkant te maken. Anders wordt het de foto te plat en zie je de inhoud van het gerecht niet.

Bij deze foto zie je ook dat ik de achtergrond onscherp heb gemaakt. Zo valt je oog meer op het bordje met de scrambled eggs. Heb je geen dure camera? Dan kun je bijvoorbeeld ook in Instagram met je mobiel de functie ‘Focus’ proberen om zo’n effect te krijgen.

Bekijk de website van Robin
The Blueberry ontbijt Amersfoort

@EVELYNEDEJONG

Food fotografie is een vak apart. Je kunt er een hele studie van maken en jezelf erin specialiseren. Ik heb een tijd heel veel food foto’s gemaakt voor mijn foodblog en volgde daarnaast vorig jaar een food fotografie workshop (zowel online als bij Robin Joshua). Ik fotografeer nu veel voor The Blueberry. Het kan dus zijn dat je mijn foto’s voorbij hebt zien komen op onze socialmediakanalen.

 

Mijn tip zou zijn om iets ‘menselijks’ in de foto te doen. Zo kan de kijker zich sneller verplaatsen in de foto en zichzelf op dezelfde plek plaatsen. Denk aan iets simpels als een foto waarin je een vorkje in je hand hebt. Of maak een foto van jezelf met het eten en een stukje van het interieur.

Evelyne leren kennen?

@XDYONNEX

Foto’s maken van eten is het mooiste met daglicht. Waarom? In de avond is het lastig om het eten mooi op de foto te krijgen. Het is daarom verstandig om overdag foto’s te maken bij het raam met je eten op een leuk snijplankje. Zo creëer je diepte in de foto en is deze minder statisch.

Bekijk de blog van Dyonne
Kirsten Prins The Dutch Blondie

@THEDUTCHBLONDIE

Kleurrijk eten komt altijd het mooist op foto’s te staan. Dat betekent voor mij altijd veel zoetigheden fotograferen haha! Ik merk dat desserts en zoetigheden zoals donuts, ijsjes en taarten altijd perfect zijn voor een leuke foto. Dan maakt het niet eens zoveel uit of je nou goed kunt fotograferen of niet, het ziet er altijd kleurrijk en lekker uit!

Ga naar de Kleurrijke feed van Kirsten
mooie food foto's maken

@ROBBBVDK

Mijn tip is: gebruik nooit je flits! Ga voor daglicht. Het natuurlijke lichtinval zorgt voor mooiere foto’s. Zet je daarnaast een kleurrijk gerecht op de foto of heb je een kleurrijke Instagramfeed? Gebruik dan een rustigere ondergrond zoals marmer bijvoorbeeld.

De mooiste food foto’s maak je wanneer het licht niet te fel is. Rond een uur of 10/11. Wil je alles uit het licht halen? Ga dan naar buiten of bij een raam staan. Maar het kan natuurlijk altijd nog professioneler… Gebruik een reflectiescherm om schaduwen te verwijderen. Dit kan je zelf maken met aluminiumfolie.

Check out Robin's profile!

@AUTHENTIC_MEMORIES_

Als ik eten fotografeer dan wil ik graag een smaakvol en fris plaatje creëren. Een foto die mij even terugbrengt naar het moment en de smaak van het gerecht. Maar hoe doe je dat nou? Ik let zelf op de volgende punten:

  • Kies voor een kleurrijk gerecht dat gemaakt is van verse ingrediënten. Als de kleuren fris zijn, dan oogt het direct als een aantrekkelijk gerecht.
  • Als je uit eten gaat zoek dan een plekje bij het raam in plaats van achterin in een donkere hoek. Het raam zorgt voor natuurlijk lichtinval wat de foto alleen maar mooier maakt. 
  • Doe er niet te lang over om een foto te maken, want anders word je verrukkelijke eten koud. Tenzij het natuurlijk al koud is, dan maakt het niet uit.

Foto credits: Caro van der Looverbosch 

Bekijk de foto's van Lisette